DOM, ovoce

Dominikánská republika nám nabízí mnoho zážitků. Může k nim patřit ochutnávka zdejšího tradičního, pro nás exotického ovoce. Jedinečné klima a velmi úrodná půda je základem pro bohatý výběr ovoce, které je dostupné celý rok. Abychom si užili plody naplno, doporučuji ovoce omývat balenou vodou a konzumaci odsunout za pár dní po dosednutí letadla.
Ananas
Každý den, po celý rok můžeme ochutnat dominikánský ananas, který je neuvěřitelně sladký a šťavnatý. Chuťově nejlepší jsou nejmenší. Oceníme nejen chuť, ale i unikátní chemické složení obohacené o velké množství vitamínů. Ananas je oblíbený při redukčních dietách.
Avokádo
Dominikánské avokádo vyniká velikostí s jemnou
dužinou. Výhody, které má plod pro
lidské tělo, jsou neocenitelné. V první řadě má avokádo díky obsahu vitaminu E
omlazující účinek, navíc jeho zařazení
do jídelníčku pomáhá krevnímu tlaku a
posiluje cévy. Při dietách se doporučuje kvůli absenci cukrů a tuků.
Banán
Banán je nejlevnější a nejoblíbenější ovoce Dominikánců. Celoročně
je zastoupen v největších objemech
na trzích a v supermarketech.
Prodávají se žluté, červené a zelené odrůdy. Zelený plantain nemůžeme jíst
syrový. Používá se jako přísada do tradičních dominikánských prvních chodů a
příloh. Plantain se často smaží
a připravuje se z nich ovocné pyré s přídavkem cibule. Z červeného banánu je výborné smoothie.

Ceres
Ceres nám může vzhledem připomínat třešně nebo olivy. Ovoce můžeme
jíst čerstvé nebo v podobě přelivu na mase. Najdeme ho jako součást
nápojů.
Guanabana (cherimoya)
Někdy je ovoce označováno jako smetanové jablko. Zelený
plod připomíná kaktus. Dužina je sladká a
rychle uhasí žízeň. Chutí
i texturou
je údajně podobná zmrzlině s banánovo-ananasovou příchutí. Mark Twain o cherimoyi řekl, že je vůbec nejchutnějším, člověku známým ovocem. Má
blahodárný vliv na lidský organismus.


Karamboly
Žluté (zelené je nevyzrálé) karamboly nazývané rovněž
tropická hvězda nebo hvězdné ovoce připomínají ve svém průřezu pěticípou hvězdu
s vůní jasmínu. Rostou na stromech, jejichž listy se při nedostatku světla
skládají. Květy mají růžovo-levandulovou barvu. Pět až patnáct centimetrů
dlouhé plody mají sladkokyselou chuť a jejich obdobím je srpen. Někdo může chuť
srovnávat
s okurkou nebo angreštem, hrozny či pomeranči. Dlouho vydrží v ledničce
a čerstvé se jí i se slupkou.
Kokosové ořechy
Je těžké si představit tropy bez kokosového mléka, resp. bez kokosových ořechů. República Dominicána není výjimkou. Kokosové mléko je kromě chuti jedinečné svými prospěšnými vlastnostmi a schopností uhasit žízeň.
Kvajáva
Plody kvajávy mají výborné organoleptické vlastnosti,
jsou bohaté
na kyselinu askorbovou. Sklízí se obyčejně na jaře. Kvajáva se může
konzumovat čerstvá. Vyrábí se z ní džus, marmeláda i zmrzlina.


Mango
Čerstvé dominikánské mango si můžeme vychutnat v období od dubna do září. Stejně jako je v zemi zastoupen banán, je širokou paletou druhů zastoupeno mango. Doporučuje se k posílení imunity.
Morinda (Noni)
Obliba celoročního ovoce je dána vlastnostmi přírodního
antioxidantu se specifickou vůní a hořkou chutí. Pro jeho obrovské množství důležitých vitamínů a živin bychom se mohli překonat a plod jednou ochutnat.
Z konzervované ovocné
šťávy se připravují léky.
Mučenka
Liáně s jedněmi z nejkrásnějších květů, které se nachází ve volné přírodě Dominikánci říkají chinola nebo granadila. Na téměř desetimetrových rostlinách dozrávají plody s nevzhlednou zelenožlutou slupkou, pod níž objevíme chutnou a voňavou dužninu. Je bohatá na vitamíny a údajně působí jako přírodní afrodisiakum. Plody se používají k léčbě astmatu.

Nispero
Ovocný strom z čeledi
růžovitých rodí sladkokyselé plody velké asi jako broskve. Nízkokalorické
ovoce, vhodné
při redukčních dietách, obsahuje mnoho životně důležitých
stopových prvků a vitamínů. Zrání vrcholí
v březnu.

Papája
Někteří obyvatelé ji říkají španělsky lechosa (mléko).
Takový název nedostala papája náhodou. Uvnitř ovoce je bílá šťáva, která se na
pohled podobá mléku. Zralé ovoce musí mít jasně oranžovou barvu. Papája je
všeobecně považována za užitečnou, protože přispívá k přirozenému čištění
těla a normalizaci trávících funkcí. Používá se
k marinování masa, jenž se
následně vaří.

Pitahaya (dračí ovoce, dračí oko)
Patří do čeledi kaktusovitých. Je celoročně dostupným
ovocem a najdeme ho spíš na trzích než
v supermarketech. Nejkrásnější a
nejtajemnější plody s úžasnou chutí banánu s příchutí kiwi mohou mít
v závislosti na odrůdě růžovou nebo bílou dužinu.

Tamarind
Luštěnina z čeledi bobovitých je kořením a zároveň ovocem. Zralé plody obsahují velké množství semen, zpočátku kyselých, ale během zrání získávají sladkou chuť. Užívání tamarindu příznivě ovlivňuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Nezralý tamarind se používá do dresinků a omáček. Ze zralého ovoce se připravují nápoje a dezerty, také se suší a mrazí.

Tomarillo (tamarillo)
Tropické ovoce, které se navenek podobá rajčatům, včetně vůně. Najdeme ho v různých barvách, od oranžové
po červenou. Zde
podoba končí, rajčata jsou zelenina, tomarillo ovoce, ze kterého se vyrábí
lahodné a voňavé džemy. Může se jíst i čerstvé, ale bez slupky, která je velmi
hořká. Obsahuje vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3 a vlákninu. Patří k důležitým zdrojům
pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (antioxidant). Roste na keři, který dosahuje až pěti metrů. Kvete v noci.

Zapote (Sapodilla)
Velké hnědé plody se sametovou slupkou jsou podobné
bramborám. Pod tenkou slupkou se skrývá oranžová dužina s chutí
pomeranče, kaki a meruňky s pikantní karamelovou příchutí. Černá zapote chutná jako čokoládový pudink. Obsahuje vitamín A, C a E, draslík, železo, vápník a vlákninu, která podporuje trávení
a
zdraví střev.

Děkuji za sdílení a komentáře