DOM, ovoce

06.02.2024
blog janajanec Dominikánská republika
blog janajanec Dominikánská republika

Dominikánská republika nám nabízí mnoho zážitků. Může k nim patřit ochutnávka zdejšího tradičního, pro nás exotického ovoce. Jedinečné klima a velmi úrodná půda je základem pro bohatý výběr ovoce, které je dostupné celý rok. Abychom si užili plody naplno, doporučuji ovoce omývat balenou vodou a konzumaci odsunout za pár dní po dosednutí letadla.

Ananas

Každý den, po celý rok můžeme ochutnat dominikánský ananas, který je neuvěřitelně sladký a šťavnatý. Chuťově nejlepší jsou nejmenší. Oceníme nejen chuť, ale i unikátní chemické složení obohacené o velké množství vitamínů. Ananas je oblíbený při redukčních dietách.

Avokádo

Dominikánské avokádo vyniká velikostí s jemnou dužinou. Výhody, které má plod pro lidské tělo, jsou neocenitelné. V první řadě má avokádo díky obsahu vitaminu E omlazující účinek, navíc jeho zařazení 
do jídelníčku pomáhá krevnímu tlaku a posiluje cévy. Při dietách se doporučuje kvůli absenci cukrů a tuků.

Banán

Banán je nejlevnější a nejoblíbenější ovoce Dominikánců. Celoročně je zastoupen v největších objemech
na trzích a v supermarketech. Prodávají se žluté, červené a zelené odrůdy. Zelený plantain nemůžeme jíst syrový. Používá se jako přísada do tradičních dominikánských prvních chodů a příloh. Plantain se často smaží
a připravuje se z nich ovocné pyré s přídavkem cibule. Z červeného banánu je výborné smoothie.

ceres
ceres


Ceres

Ceres nám může vzhledem připomínat třešně nebo olivy. Ovoce můžeme jíst čerstvé nebo v podobě přelivu na mase. Najdeme ho jako součást nápojů.

Guanabana (cherimoya)

Někdy je ovoce označováno jako smetanové jablko. Zelený plod připomíná kaktus.  Dužina je sladká a rychle uhasí žízeň. Chutí 
i texturou je údajně podobná zmrzlině s banánovo-ananasovou příchutí. Mark Twain o cherimoyi řekl, že je vůbec nejchutnějším, člověku známým ovocem. Má blahodárný vliv na lidský organismus.

guanabana
guanabana
karamboly
karamboly

Karamboly

Žluté (zelené je nevyzrálé) karamboly nazývané rovněž tropická hvězda nebo hvězdné ovoce připomínají ve svém průřezu pěticípou hvězdu s vůní jasmínu. Rostou na stromech, jejichž listy se při nedostatku světla skládají. Květy mají růžovo-levandulovou barvu. Pět až patnáct centimetrů dlouhé plody mají sladkokyselou chuť a jejich obdobím je srpen. Někdo může chuť srovnávat 
s okurkou nebo angreštem, hrozny či pomeranči. Dlouho vydrží v ledničce
a čerstvé se jí i se slupkou.

Kokosové ořechy

Je těžké si představit tropy bez kokosového mléka, resp. bez kokosových ořechů. República Dominicána není výjimkou. Kokosové mléko je kromě chuti jedinečné svými prospěšnými vlastnostmi a schopností uhasit žízeň.

Kvajáva

Plody kvajávy mají výborné organoleptické vlastnosti, jsou bohaté
na kyselinu askorbovou. Sklízí se obyčejně na jaře. Kvajáva se může konzumovat čerstvá. Vyrábí se z ní džus, marmeláda i zmrzlina.

kvajáva
kvajáva
morinda
morinda

Mango

Čerstvé dominikánské mango si můžeme vychutnat v období od dubna do září. Stejně jako je v zemi zastoupen banán, je širokou paletou druhů zastoupeno mango. Doporučuje se k posílení imunity.

Morinda (Noni)

Obliba celoročního ovoce je dána vlastnostmi přírodního antioxidantu se specifickou vůní a hořkou chutí. Pro jeho obrovské množství důležitých vitamínů a živin bychom se mohli překonat a plod jednou ochutnat. 
Z konzervované ovocné šťávy se připravují léky.

Mučenka

Liáně s jedněmi z nejkrásnějších květů, které se nachází ve volné přírodě Dominikánci říkají chinola nebo granadila. Na téměř desetimetrových rostlinách dozrávají plody s nevzhlednou zelenožlutou slupkou, pod níž objevíme chutnou a voňavou dužninu. Je bohatá na vitamíny a údajně působí jako přírodní afrodisiakum. Plody se používají k léčbě astmatu.

Nispero

Ovocný strom z čeledi růžovitých rodí sladkokyselé plody velké asi jako broskve. Nízkokalorické ovoce, vhodné
při redukčních dietách, obsahuje mnoho životně důležitých stopových prvků a vitamínů. Zrání vrcholí
v březnu.

nispero
nispero

Papája

Někteří obyvatelé ji říkají španělsky lechosa (mléko). Takový název nedostala papája náhodou. Uvnitř ovoce je bílá šťáva, která se na pohled podobá mléku. Zralé ovoce musí mít jasně oranžovou barvu. Papája je všeobecně považována za užitečnou, protože přispívá k přirozenému čištění těla a normalizaci trávících funkcí. Používá se
k marinování masa, jenž se následně vaří.

papája
papája

Pitahaya (dračí ovoce, dračí oko)

Patří do čeledi kaktusovitých. Je celoročně dostupným ovocem a najdeme ho spíš na trzích než 
v supermarketech. Nejkrásnější a nejtajemnější plody s úžasnou chutí banánu s příchutí kiwi mohou mít 
v závislosti na odrůdě růžovou nebo bílou dužinu.

pitahaya
pitahaya

Tamarind

Luštěnina z čeledi bobovitých je kořením a zároveň ovocem. Zralé plody obsahují velké množství semen, zpočátku kyselých, ale během zrání získávají sladkou chuť. Užívání tamarindu příznivě ovlivňuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Nezralý tamarind se používá do dresinků a omáček. Ze zralého ovoce se připravují nápoje a dezerty, také se suší a mrazí.

tamarind
tamarind

Tomarillo (tamarillo)

Tropické ovoce, které se navenek podobá rajčatům, včetně vůně. Najdeme ho v různých barvách, od oranžové 
po červenou. Zde podoba končí, rajčata jsou zelenina, tomarillo ovoce, ze kterého se vyrábí lahodné a voňavé džemy. Může se jíst i čerstvé, ale bez slupky, která je velmi hořká. Obsahuje vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3 a vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (antioxidant). Roste na keři, který dosahuje až pěti metrů. Kvete v noci.

tomarillo
tomarillo

Zapote (Sapodilla)

Velké hnědé plody se sametovou slupkou jsou podobné bramborám. Pod tenkou slupkou se skrývá oranžová dužina s chutí pomeranče, kaki a meruňky s pikantní karamelovou příchutí. Černá zapote chutná jako čokoládový pudink. Obsahuje vitamín A, C a E, draslík, železo, vápník a vlákninu, která podporuje trávení
a zdraví střev.

zapote
zapote
Děkuji za sdílení a komentáře